Kotleciki z grochu i soczewicy z kapusta z grzybami

Boże Narodzenie, Fit - Zdrowo i aktywnie

Kotleciki z grochu i soczewicy z kapusta z grzybami
19 października 2017   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 150 g ugotowanego grochu łuskanego
  • 150 g ugotowanej soczewicy
  • 250 g bułki tartej
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia (kokosowy lub słonecznikowy)
  • 300 g kwaszonej kapusty
  • 100 g świeżych leśnych grzybów
  • 1 pokrojona cebula w kostkę
  • masło klarowane Sertop
  • sól pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości, grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i smażymy na nim grzyby oraz cebulę, mieszamy z ugotowaną kapustą doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Namoczony groch i soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, posiekaną pietruszkę, sól, pieprz i stopniowo bułkę tarta, aby uzyskać konsystencje przypominającą mięso na kotlety mielone. Formujemy kotleciki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Kotleciki podajemy z kapusta z grzybami.

Drukuj
  • Rollsy z czekoladowym kremem z awokado i bananem
  • Pieczone warzywa na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *