Knedle z serkiem topionym

Obiady i kolacje, Pierogi

Knedle z serkiem topionym
18 kwietnia 2018   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • ½ kg ugotowanych, gorących ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła klarowanego marki SERTOP
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g kostka dowolnego serka topionego marki SERTOP np. śmietankowy
  • Opcjonalnie: natka pietruszki

Składniki dodatkowe

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie mieszamy z mąką, masłem, jajkiem oraz solą i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, z którego odcinamy porcje ciasta.  Następnie z każdej porcji robimy kulki, spłaszczamy je, a do środka dajemy kostkę serka topionego o wielkości 1cmx1cm. Ciasto zawijamy i wrzucamy do gotującej wody na ok. 5 minut.

Bułkę tartą podsmażamy z masłem klarowanym na patelni. Wkładamy ugotowane knedle i smażymy   z obu stron na złoty kolor. Podajemy na talerzu z natką pietruszki.

Drukuj
  • Moussaka grecka z mielonym mięsem i bakłażanem
  • Makaron z sosem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *