Knedle z serkiem topionym
Obiady i kolacje, Pierogi

Składniki dla 2 osób
- ½ kg ugotowanych, gorących ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka soli
- 100g kostka dowolnego serka topionego marki SERTOP np. śmietankowy
- Opcjonalnie: natka pietruszki
Składniki dodatkowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania
Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków, a następnie mieszamy z mąką, masłem, jajkiem oraz solą i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, z którego odcinamy porcje ciasta. Następnie z każdej porcji robimy kulki, spłaszczamy je, a do środka dajemy kostkę serka topionego o wielkości 1cmx1cm. Ciasto zawijamy i wrzucamy do gotującej wody na ok. 5 minut.
Bułkę tartą podsmażamy z masłem klarowanym na patelni. Wkładamy ugotowane knedle i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy na talerzu z natką pietruszki.
DrukujKomentarze
Baba Jaga 2020-09-02 10:20:23
Świetna alternatywa dla knedli ze śliwkami. Polecam.