Kasza jaglana z truskawkami
Fit - Zdrowo i aktywnie, Ryże i kasze
Składniki dla 2 osób
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki truskawek
- 2 sztuki 100g kostek serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
- 1 łyżka cukru
- 25 łyżek mleka
- 1 laska wanilii
- Garść orzechów lub migdałów
- Kilka listków świeżej mięty
Truskawki powoli się kończą, więc warto najeść się ich na zapas! Poniżej prosty przepis na pożywne śniadanie lub lekki obiad, w sam raz na upały!
Sposób przygotowania
Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, dodajemy wodę (ok.1 szklanka) i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. Zdejmujemy z gazu, zostawiamy pod przykryciem, aby napęczniała. Serki kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy cukier, mleko i wanilię, całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serki się rozpuszczą. Możemy pomóc sobie tłuczkiem do ziemniaków, co przyspieszy proces łączenia się składników kremu. Gorącą kaszę wykładamy na talerze, polewamy kremem, nakładamy truskawki, dodajemy listki mięty. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami lub migdałami.
Drukuj