Chaczapuri adżarskie z serkiem topionym

Zapiekanki

22 października 2021   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 200 g sera feta
  • 100 g sera topionego Złoty Ementaler
  • 200 g sera mozarella (kulka)

Chaczapuri to zapiekany placek z serami. To pyszne danie adżarskie idealne na przekąskę lub samodzielny posiłek.

Sposób przygotowania

Ciepłą wodę mieszamy z mlekiem, a następnie dodajemy pokruszone drożdże w kostce i mieszamy, aż nie będzie grudek. Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozczyn z drożdżami oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Zagniatamy ciasto w miedzy czasie dodając łyżeczkę soli i roztopione masło. Gdy ciasto będzie już elastyczne, zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie łączymy wszystkie sery, rozdrabniając ser typu feta i serek topiony  Złoty Ementaler, a ser mozzarella ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę, wcześniej posypując ją mąką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne, a następnie dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkujemy na placek o grubości 0,5 cm – 1 cm. Brzegi placków zawijamy do środka tworząc łódeczki, którą napełniamy mieszanką serów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10-15 minut aż do zrumienienia się ciasta. W zapieczonym farszu robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Chaczapuri wkładamy ponownie  do piekarnika do momentu, aż białko się zetnie (musimy tu pilnować, żeby żółtko się nie ścięło).  Po wyjęciu na masę serową kładziemy jeszcze po jednej łyżce masła.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *