Zapiekanka z cukinii, makaronu i sera

Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii, makaronu i sera
15 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula
  • 100g boczku wędzonego
  • masło
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka chilli
  • sól do smaku
  • 4 gniazdka tagliatelle
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Tylżycki, Edam
  • 150ml mleka
  • do dekoracji: listki świeżej bazylii

Zapiekanki są fajnym sposobem na wykorzystanie resztek w kuchni. Trochę makaronu, wędliny, warzyw, szczypta przypraw, serek topiony i pyszny obiad gotowy!

Sposób przygotowania

Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Cukinię obieramy ze skóry i ścinamy obieraczką do warzyw, tworząc cukiniowe tagliatelle. Boczek kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek a następnie dodajemy cebulę  i smażymy ją do momentu, kiedy będzie szklista (w razie potrzeby możemy dodać trochę masła). Dodajemy cukinię. Kiedy warzywa będą al dente, mieszamy je z chili, pieprzem i solą i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.

W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i łączymy z warzywami z patelni i boczkiem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. W garnuszku podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego serek topiony i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści, gotową masą zalewamy warzywa z makaronem pilnując, aby makaron był całkowicie zanurzony w serze. Całość zapiekamy w piekarniku na ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

Drukuj
  • Zapiekana ryba z brokułami i serem
  • Mini kanapeczki z serkiem i łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *