Zapiekanka z cukinii, makaronu i sera
Zapiekanki
Składniki dla 2 osób
- 1 mała cukinia
- 1 duża cebula
- 100g boczku wędzonego
- masło
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka chilli
- sól do smaku
- 4 gniazdka tagliatelle
- 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Tylżycki, Edam
- 150ml mleka
- do dekoracji: listki świeżej bazylii
Zapiekanki są fajnym sposobem na wykorzystanie resztek w kuchni. Trochę makaronu, wędliny, warzyw, szczypta przypraw, serek topiony i pyszny obiad gotowy!
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Cukinię obieramy ze skóry i ścinamy obieraczką do warzyw, tworząc cukiniowe tagliatelle. Boczek kroimy w cienkie paski. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek a następnie dodajemy cebulę i smażymy ją do momentu, kiedy będzie szklista (w razie potrzeby możemy dodać trochę masła). Dodajemy cukinię. Kiedy warzywa będą al dente, mieszamy je z chili, pieprzem i solą i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go i łączymy z warzywami z patelni i boczkiem, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia. W garnuszku podgrzewamy mleko, wrzucamy do niego serek topiony i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści, gotową masą zalewamy warzywa z makaronem pilnując, aby makaron był całkowicie zanurzony w serze. Całość zapiekamy w piekarniku na ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.
Drukuj