Polędwica wieprzowa z sosem serowym

Filmy, Mięsa

14 marca 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 100 g słonecznika
  • natka pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej
  • 2-3 Serki śmietankowe z kolorowym pieprzem
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • cebula
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Polędwicę umyć, osuszyć i oczyścić, następnie posolić i popieprzyć. Słonecznik, pietruszkę i czosnek zmiksować razem na pastę. Polędwicę natrzeć przygotowaną pastą i odłożyć na kilka minut. Piekarnik nastawić na temperaturę 80 C. Na gorącą patelnię wylać odrobinę oleju. Polędwicę obsmażyć z każdej strony przez 2 min. Przełożyć do brytfanki i wsadzić do piekarnika na 1 godzinę i 15 min. Przygotować sos serowy poprzez zeszklenie w rondelku drobno posiekanej cebuli. Dodać serek topiony i około szklanki bulionu. Całość gotować do momentu rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *