Jagnięcina w sosie miętowym

Mięsa, Sosy i dipy

Jagnięcina w sosie miętowym
17 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na jagnięcinę dla 6-8 osób

  • Udziec jagnięcy (2kg)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
  • 3-4 łyżeczki tymianku
  • 3-4 łyżeczki bazylii
  • 3-4 łyżeczki rozmarynu

Składniki

  • 2-3 kostki serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
  • 0,5 pęczka świeżej mięty
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: listki świeżej mięty.

Sos miętowy doskonale podkreśla smak jagnięciny!

Sposób przygotowania

Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24h do 48h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok.2h. Bez przykrycia, na głębokiej blaszce.

PRZYGOTOWUJEMY SOS:

Śmietankę mieszamy z Delisią i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.

Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi,  na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *