Gruszki w winie z kruszonką

Ciasta i desery, Masło klarowane, Przyjęcia, We dwoje

18 stycznia 2019   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 4 gruszki średniej wielkości
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 40 ml syropu grenadyna
  • 2 łyżki posiekanych daktyli
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • sok z cytryny

Kruszonka

  • 75g płatków kukurydzianych
  • 50g orzechów laskowych
  • 60g masła klarowanego

Ten przepis możesz wykorzystać na specjalne okazje.
Idealnie nadaje się na Walentynki dla ukochanej osoby. Na świąteczny deser lub kolację we dwoje.

Sposób przygotowania

Gruszki myjemy, wydrążamy od dołu i obieramy ze skórki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Daktyle siekamy, łączymy z migdałami, mielonym imbirem i miodem. Napełniamy bakaliami gruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem przygotowanym z wina i syropu grenandyna.

Gruszki pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 170 stopni przez około 15-20 minut.

Płatki kukurydziane i orzechy dajemy do blendera, miksujemy do uzyskania konsystnecji grubego piasku. Łączymy z masłem klarowanym i mieszamy do uzyskania kruszonki.

Na talerz wysypujemy odrobinę kruszonki. Obok układamy gorące gruszki.

Smacznego!

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *