Gruszka w sosie serowo-karmelowym autorstwa Julien Secher

Ciasta i desery, Na słodko, Okazje, We dwoje

23 marca 2022   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 4 gruszki
  • 50 ml wody
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g sera topionego Złoty Ementaler
  • 150 g płynnej śmietanki
  • oregano
  • płatki migdałów

Niesamowite połączenie słodkiego karmelu z serkiem topionym.
Migdały do posypania gruszki można dodatkowo uprażyć na suchej patelni.
Deser na przyjęcia, święta lub …spotkania we dwoje.

Sposób przygotowania

Gruszki obrać i ugotować w wodzie z cukrem (50 ml wody wymieszanej z 50 ml cukru). Gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż miąższ będzie miękki.

Na patelni rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy 200 g cukru i czekamy aż się cukier rozpuści a nasz sos zarumieni.

Mieszamy serek topiony ze śmietaną, który następnie dodajemy do karmelu, cały czas mieszamy.

Gruszkę umieszczamy na talerzu i polewamy sosem. Całość dekorujemy płatkami migdałów.

Drukuj

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /home/users/sertop/public_html/serkiwkuchni.pl/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
  • Gratin ziemniaczane autorstwa Julien Secher

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *