Domowa pizza z szynką i ananasem
Pizza i hamburgery, Przekąski

Składniki na 1-2 pizze
- 400g mąki
- 3 dag drożdży
- 50ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Ok. 250ml ciepłej wody
Składniki dodatkowe
- 2 kostki serka topionego Camembert marki SERTOP
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- połówka dojrzałego ananasa
- 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
- 1 papryczka chilli
- Sól i pieprz do smaku
- Oregano
- Garść roszponki do dekoracji
- Oliwa z oliwek do polania pizzy
Świeży ananas, szynka i nasz pyszny serek Camembert na puszystej i chrupiącej pizzy! Doskonałe także na zimno!
Sposób przygotowania
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, mieszamy a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki.
Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy a następnie kładziemy kawałki Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki – papryczkę chili.
Ananasa kroimy na ćwiartki. Usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok.10-15 minut w temp. 230 stopni z grzaniem ‘od dołu’. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i polewamy oliwą z oliwek.
Drukuj