Pierogi z owocami

Obiady i kolacje, Pierogi

31 marca 2017   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 200ml wrzątku

Składniki dodatkowe

  • drylowane, mrożone wiśnie
  • 100g serka topionego twarogowego Delisia
  • cukier
  • do dekoracji: liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze o momentu otrzymania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać łyżkę mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na blacie, wysypanym mąką i wycinamy szklanką okręgi. Na każdy kawałek ciastka wkładamy jedną, wydrylowaną wiśnię oraz kawałek serka. Brzegi pierogów łączymy ze sobą. Gotowe pierogi – wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu ok.5 minut do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Gotowe pierogi odsączamy na sitku, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii lub, tradycyjnie – miętą.

Drukuj

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /home/users/sertop/public_html/serkiwkuchni.pl/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarze

Monika 2019-08-31 17:06:22

Pierożki mojego dzieciństwa...przepyszne danie dla dzieci i dorosłych,na obiad i kolację....

Sertop 2019-09-02 10:24:08

Dziękujemy! Wspomnienia są wspaniałe! Zwłaszcza te smakowite!

Ola 2019-08-31 09:30:01

Uwielbiam pierogi :) zobaczyłam przepis a dzisiaj już go przyrządzę! To chyba miłość od pierwszego wejrzenia <3 świetne przepisy na każdą okazję :)

Sertop 2019-09-02 10:04:08

Dziękujemy za komentarz! Pierogi ponad wszystko!