Pierogi z owocami

Obiady i kolacje, Pierogi

31 marca 2017   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 200ml wrzątku

Składniki dodatkowe

  • drylowane, mrożone wiśnie
  • 100g serka topionego twarogowego Delisia
  • cukier
  • do dekoracji: liście świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze o momentu otrzymania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać łyżkę mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na blacie, wysypanym mąką i wycinamy szklanką okręgi. Na każdy kawałek ciastka wkładamy jedną, wydrylowaną wiśnię oraz kawałek serka. Brzegi pierogów łączymy ze sobą. Gotowe pierogi – wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu ok.5 minut do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Gotowe pierogi odsączamy na sitku, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii lub, tradycyjnie – miętą.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *