Kurczak smażony w maśle klarowanym
Lunch boxy i pudełka, Mięsa, Obiady i kolacje, Przekąski
Składniki dla 4 osób
- jedno opakowanie 200 g masła klarowanego marki Sertop
- bułka tarta, mąka pszenna i woda do panierowania
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
Kurczak smażony na maśle klarowanym to zupełnie inny wymiar smaku. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinne przyjęcia, jak i jako posiłek dla dziecka. Kurczaka możesz oczywiście zastąpić dowolnym mięsem, takim, jakie lubisz najbardziej.
Sposób przygotowania
Polędwiczki z kurczaka obsypujemy solą, a następnie zanurzamy kolejno w mące, wodzie i bułce tartej, mocno dociskając. Mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego i smażymy na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Kurczaka podajemy z dowolną sałatką lub dodajemy na zimno do sałat. Możemy także zabrać go do pracy, zawiniętego w placki arabskie.
Drukuj