Kurczak smażony w maśle klarowanym

Lunch boxy i pudełka, Mięsa, Obiady i kolacje, Przekąski

25 stycznia 2018   |   Autor: Sertop

Składniki dla 4 osób

  • jedno opakowanie 200 g masła klarowanego marki Sertop
  • bułka tarta, mąka pszenna i woda do panierowania
  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli

Kurczak smażony na maśle klarowanym to zupełnie inny wymiar smaku. Idealnie nadaje się zarówno na rodzinne przyjęcia, jak i jako posiłek dla dziecka. Kurczaka możesz oczywiście zastąpić dowolnym mięsem, takim, jakie lubisz najbardziej.

Sposób przygotowania

Polędwiczki z kurczaka obsypujemy solą, a następnie zanurzamy kolejno w mące, wodzie i bułce tartej, mocno dociskając. Mięso wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z odrobiną masła klarowanego i smażymy na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Kurczaka podajemy z dowolną sałatką lub dodajemy na zimno do sałat. Możemy także zabrać go do pracy, zawiniętego w placki arabskie.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *