Budyń jaglany z masłem klarowanym

Ciasta i desery, Fit - Zdrowo i aktywnie, Lunch boxy i pudełka, Ryże i kasze

Budyń jaglany z masłem klarowanym
2 listopada 2017   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 150 – 200g kaszy jaglanej
  • 600ml mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki miodu lub kilka daktyli
  • 1 – 2 łyżki masła klarowanego marki Sertop
  • Przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami, orzechami, listkami świeżej mięty i polewamy syropem klonowym.

Sposób przygotowania

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przeźroczysta. Wsypujemy do garnka, dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Po wystudzeniu blendujemy z miodem lub daktylami  i masłem klarowanym. W razie potrzeby dodajemy odrobinę przegotowanego mleka.

Przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami, orzechami, listkami świeżej mięty i polewamy syropem klonowym.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze

Anetta 2019-08-30 12:51:21

Świetna propozycja dla osób lubiących dania z kaszy jaglanej.

Beata Kandzia 2019-08-31 12:57:15

Ser hauskyjza mam domowej roboty, więc ten przepis mi się spodobał, dziękuję za niego i na pewno go wypróbuję!

Sann 2019-08-31 09:45:46

Napewno skorzystam z przepisu i wypróbuje ;)

Sertop 2019-08-30 12:52:44

Dziękujemy!